,,Er gebeurt niet zo heel veel. In Amsterdam is Aegon een opvallende stijger. Ook conjunctuurgevoelige bedrijven zoals ArcelorMittal doen het goed. Koersverliezen van zwaargewichten Shell en Unilever oefenen echter druk uit op de AEX. Verder is het wachten op macrocijfers uit de Verenigde Staten”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 333,91 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 554,24 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 en 0,3 procent. Londen bleef achter met een min van 0,1 procent.

Obligatieleningen

Spanje haalde donderdagochtend circa 3 miljard euro op met de veiling van de obligatieleningen met looptijden tot 2015, 2016 en 2018. De vraag naar de staatspapieren was hoog en de rente die de Spaanse overheid op de leningen moest betalen, lag iets lager dan bij de vorige vergelijkbare uitgifte.

In Parijs stonden de Franse automakers onder druk na tegenvallende Europese autoverkopen. PSA Peugeot Citroën zakte 0,5 procent en Renault verloor 1 procent.

Lufthansa

In Frankfurt daalde Lufthansa 1,7 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht dat de operationele winst dit jaar met enkele honderden miljoenen euro's daalt ten opzichte van 2011. Het bedrijf houdt rekening met aanhoudende economische onzekerheid, hoge brandstofkosten en mogelijke arbeidsconflicten.

In de AEX voerde verzekeraar Aegon de stijgers aan met een winst van 5,8 procent. Boskalis volgde met een plus van 2,6 procent. De cijfers die de baggeraar en maritiem dienstverlener publiceerde, waren volgens Rabobank wat beter dan verwacht. Boskalis zag de nettowinst dalen van 310,5 miljoen euro in 2010 tot 254 miljoen euro. Voor 2012 wordt een verdere daling van de winst voorzien. Het bedrijf is wel wat positiever over de middellange termijn.

Shell

Shell zakte 1,3 procent en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. Supermarktconcern Ahold volgde met een verlies van 0,6 procent.

In de MidKap ging uitzender USG People aan kop met een winst van 3,2 procent na een adviesverhoging door KBC. Vastgoedfonds Vastned profiteerde van een adviesverhoging door JPMorgan en klom 2,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste daler met een min van 1,5 procent.

De euro was 1,3064 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 105,73 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 124,93 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl